Instagram jenniferssynpalivetInstagram jenniferssynpalivetInstagram jenniferssynpalivetInstagram jenniferssynpalivetInstagram jenniferssynpalivet

Hur tjänar man pengar på att blogga?

Blogga - kan det verkligen vara ett jobb?

När många tänker på bloggar så är det kanske det tidiga internets personliga dagböcker på nätet som de får upp i huvudet. Otroligt mycket har hänt de senaste åren och i dag är det inte bara superprofiler som Blondinbella och Sandra Beijer som jobbar som professionella bloggare. Det finns många bloggare inom en rad olika ämnen som har det som sin enda eller en del av sin månadsinkomst.

Jag kommer snart att publicera mitt första sponsrade inlägg här på bloggen – alltså ett inlägg jag gör i samarbete med ett företag (yay!). Därför tänkte jag att vi kunde prata lite om det här med att blogga och tjäna pengar på det. För jag vill verkligen att alla ska vara med på hur det funkar så ni inte tänker “Jaha, nu har hon sålt ut sig till företagen och bloggen kommer bara bli en massa reklam”.

Istället vill jag att ni ska se att det här är nästa steget i framgångstrappan för den bloggen – att jag lyckats ta betalt för min kompetens och det stora arbete jag lägger ned på Teknifik. Vilket är en förutsättning för att det ska bli hållbart i längden.

Underbara Clara Lidström skrev ett jättebra inlägg om detta förut – “Vi borde älska bloggreklamen”.

I medlemsgruppen för Better Bloggers applåderar vi varandra när vi lyckats ta skäligt betalt för det jobb vi gör och hittar samarbetspartners att jobba ihop med. Det är fantastiskt! Men alla har ju inte den typen av insyn i den här världen.

Så hur funkar det? Nu tar vi det från början:

Digitala entreprenörer och influencers

Influencers är det nya namnet på profiler som bloggare, youtubers, viners, instagram-stjärnor och andra som helt enkelt skapat ett stort following genom internet, vilket ger dem inflytande. Det kan vara personer som från början är kända för något annat, t.ex. musik/sport/mode som nu använder sitt inflytande för att bygga business. Det kan också vara helt “vanliga” människor som hittat en stor following antingen genom sin personlighet (som Clara Henry eller Therese Lindgren) eller genom att skapa innehåll inom ett visst område (matlagning, smink, hår, kläder, design, inredning).

Många använder sina plattformar för att bli digitala entreprenörer – de använder sina kanaler och sina följare för att bygga upp ett företag med fler grenar. Det kan vara att ge ut böcker, starta en podcast, sälja produkter, driva webbshop, skriva artiklar/reportage för tidningar, föreläsa, anordna kurser med mera med mera.

Forskaren och föreläsaren Annakarin Nyberg har skrivit en bok om detta och brukar föreläsa om det tillsammans med bloggaren och företagaren Underbaraclara.

I marknadsförings- och PR-branschen är influencers de nya guldgruvorna mer eller mindre. De flesta är överens om att engagerande content (digitalt innehåll) i kombination med profiler som har hög trovärdighet hos specifika målgrupper är den vinnande kombinationen.

Så tjänar man pengar på att blogga

Att driva en blogg med professionella ambitioner tar mycket tid och energi. Inlägg ska planeras, skrivas och publiceras. Till detta kommer fotografering (plus styling, komponering och planering), redigering av bilder, kanske film och filmredigering. Inläggen ska sen spridas i sociala kanaler – som även kräver underhåll, engagemang och uppdateringar för att fortsätta vara aktuella.

Bloggare är ju oftast experter på att skapa innehåll som engagerar just sin målgrupp vilket är USP:en för alla influencers. Förmågan att se hur en kan börja använda denna position som ett sätt att tjäna pengar och bygga en verksamhet är det som skiljer en professionell bloggare från en hobby-bloggare.

Jag tänkte nu gå igenom några av de vanligaste sätten för bloggare att tjäna pengar på sin kompetens och sitt innehåll:

Reklam

Många bloggare, framförallt de som ligger på lite större bloggplattformar eller tidningar/magasins hemsidor (t.ex. Metro, Mama, Elle, Devote), får in pengar genom reklambanners som syns på bloggarna. Detta fungerar på samma sätt som det gjort i tidningar/magasin i alla tider. De skapar innehållet – företagen betalar för att få synas bredvid det. Kanske lite gammeldags men fortfarande något som används i stor utsträckning.

Att bloggare har många besökare och dessutom rätt bra koll på exakt vilka som läser gör det attraktivt för företag att annonsera där, då de vet ganska exakt hur många och vilka målgrupper som nås av reklamen. De kan sen betala per visning, per klick eller per köp. Det finns många olika varianter.

Google (som också äger Youtube) har jobbat väldigt länge med att sälja reklamtjänster där de säljer och skickar ut annonserna och de som skapar innehåll kan låta det visas i samband med sitt innehåll och tjäna pengar på det viset.

Blogga för en tidning/plattform

Många stora bloggare har “köpts” av magasin och tidningar (exempel: Underbaraclara bloggar på Amelia, Elsa Billgren på Elle, Sandra Beijer på Metro). Exakt vilken deal de olika bloggarna har kan skilja sig. Kanske fakturerar de tidningen för hur många visningar de haft på en månad (som drivit trafik till tidningens hemsida vilket är bra för annonsörerna), eller fakturerar en fast avgift per månad eller liknande.

Det är en typ av win-win där innehållsskaparen slipper trixa med det tekniska (som ju alla inte älskar lika mycket som jag) samt sälj-biten och istället kan fokusera helt på att skapa innehåll. För läsaren innebär det ju dock oftast reklambanners och ibland att bloggaren har mindre att säga till om angående designen, vilket kan påverka bloggens användbarhet och funktion.

Affiliate-länkar

Affiliate-marknadsföring är en typ av samarbete där bloggaren som skriver om en produkt använder spårningslänkar så att de sedan kan få provision på det som läsarna köper när de klickat på länken. Det är prestationsbaserat och är ett sätt för bloggare att kunna få betalt för produkter de använder ofta, gillar, tipsar om och liknande.

Linda Hörnfeldt på Better bloggers har skrivit ett jättebra inlägg om hur affiliate funkar här >>

Sponsrade inlägg och samarbeten

Om reklam och annonser är det lite mer gammeldags och traditionella sättet att få betalt för att blogga så är sponsrade inlägg och betalda samarbeten det nya heta! Inte bara inom influence marketing utan även i tidningsbranschen (t.ex. genom native content och advertorials).

Det funkar helt enkelt så att en bloggare, i det här fallet, startar ett samarbete med ett företag och skapar innehåll som på ett eller annat sätt gynnar företaget som betalat för det. Det kan vara att visa hur en viss matvara kan användas genom att ta fram, fota och publicera ett recept. Eller att visa hur en skönhetsprodukt kan användas i en sminktutorial.

Den här typen av marknadsföring har fått en hel del kritik – vilket framförallt handlar om när det inte tydligt framgår att det rör sig om betalda samarbeten. I de fallen är det lätt att som läsare/konsument av innehållet känna sig lurad – vilket sänker trovärdigheten både för innehållsskaparen men också hela branschen.

Det här är något som Better bloggers försöker jobba mot, t.ex. genom uppropet Jag smyger inte, som handlar om att följa lagarna som gäller och märka ut alla betalda och sponsrade samarbeten samt affiliate-länkar klart och tydligt!

Här på Teknifik har jag skrivit en speciellt policy angående det här med sponsrat innehåll – vilka inlägg jag tänker passar för det och inte t.ex. Det viktigaste för mig att:

  • samarbeta med företag som har relevans för den här bloggen och er, mina läsare
  • inläggen som produceras är innehållsrika och ger något till er som läsare – att skapa win-win situationer helt enkelt!
  • alltid vara transparent och öppen med er och aldrig någonsin tumma på min egen integritet och magkänsla


Kurser och föreläsningar

Bloggare är ju ofta experter inom sitt område eller inspirerande personer som många gillar att följa. Därför kan många bloggare tjäna pengar på att hålla föreläsningar eller arrangera kurser.

Bloggen funkar på så vis som en marknadsföringskanal och ett komplement till den fysiska produkten (kursen/föreläsningen) som ger mervärde och kanske en djupare kunskap eller förståelse gällande något inom bloggarens kompetensområde.

Artiklar, krönikor och reportage

För många bloggare kan en inkomstkälla vara att skapa innehåll för tryckta medier. T.ex. genom att skriva krönikor i lokaltidningen, göra en plocksida i ett magasin, skapa sommarrecept eller göra en reseguide. Är man en nischad bloggare inom ett smalt område kanske man gör reportage för olika intressetidningar inom ens område.

E-kurser och e-böcker

Ett smart sätt att tjäna pengar på sin kompetens är att skriva en e-bok eller göra en e-kurs. Det som är extra bra med det är också att det kräver mycket jobb i början men sedan kan det fungera som passiv inkomst under lång tid därefter. Bloggen fungerar, precis som gällande “fysiska” kurser, som reklampelare för ens kompetens på området men genom att ta betalt kan man få den där inkomsten som öppnar upp schemat för att skriva mer kul och gratis innehåll till bloggen.

E-shop och produkter

Som bloggare kan man med tiden få stenkoll på vilken typ av produkter och lösningar ens läsare letar efter. Varför inte börja skapa dem själv? Som bloggare har du redan kundgruppen klar, som du har en bra relation till och som litar på dig. Det är en fantastisk förutsättning för att börja utveckla produkter som är skräddarsydda just för den målgruppen.

Författare, programledare m.m.

Många profiler som kommit fram via egna bloggar eller sociala medier skriver böcker om sina hjärteämnen eller dyker upp i olika TV/radioprogram. Som jag nämnde tidigare är ju influencers guld för de som försöker nå ut med innehåll eftersom de redan har en stor och trogen följarskara!


- Detta är en repost från Teknifik.se -


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Är du 18+ oh kvinna och inte redan är med i

FEMALE POWER!?!

Då tycker jag att du ska joina oss på Facebook nu!

En grupp med trygghet, respekt, gemenskap och massor av goa skratt!


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Gillar

Kommentarer

Mypreciousfamily
Mypreciousfamily,
Så bra. ☺ drömmer varje dag att jag ska kunna ha detta som största inkomsten. Men måste hitta min röda tråd först. Och mitt "ämne" i bloggen. 😉 men så roligt att drt går så bra för dig 💕💕
nouw.com/mypreciousfamily
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Ja det är min stora dröm med 😃 Ja den röda tråden är sååååå viktig! <3
nouw.com/jenniferssynpalivet
hannahsolina
hannahsolina,
Hon Teknifik-tjejen har ju verkligen lyckats, väldigt inspirerande 😃
nouw.com/hannahsolina
Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
Kan bara hålla med dig 😃
nouw.com/jenniferssynpalivet